Tokay Design by Emma-Kara

Färgsättning och ljusdesign

Färglära för ljusstudenter

På Yrkeshögskolan i Göteborg, YRGO, utbildades studenter i Teater-, Event- och Scenteknik. Jag var lärare för dem i de konstnärliga bitarna av scenkonst under höstterminen 2020. För att kunna förstå och sätta sig in i den konstnärliga personalens tänk och resonemang krävs egen förståelse i ämnet. Här är några bilder från två av våra seminarier kring färg och ljus.

Färg och ljus på temat höst

Uppgiften var att välja ut ett antal färger som de förknippade med hösten. Därefter skulle de med hjälp av den ljusutrustning vi hade blanda till de färger de valt ut. Att översätta subtraktiv färgskala till additiv färgskala via teknisk utrustning medför flera svårigheter. Här är några exempel.

Höstljus utifrån en förlaga med färgprover på papper.
Höstljus utifrån en förlaga med färgprover på papper.
Höstljus utifrån en förlaga med färgprover på papper.

Hur färgat ljus kan påverka befintliga kulörer

Alla kulörer vi ser påverkas av ljuset, oavsett om dt är vitt ljus eller färgat ljus. varmt eller kallt. Det finns olika begrepp som beskriver detta och olika mätetal. Vi fokuserade i första hand på att visualisera ljuset och färgen i praktiken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 16, 2021 by in Färg, Ljus, Projekt, Uncategorized and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: