Tokay Design by Emma-Kara

Färgsättning och ljusdesign

Blå natten 2018

Blå natten och Tokay Design har följts åt i sex år. I år låg fokus på befolka och organsikt.

Byggander med organisk känsla
Hus kan vara en utmaning att belysa, ofta lyfter man fram dess konstruktion, pelare, fönster, friser, balkonger eller tak. Nu lät vi det levande ta över byggnaderna som blev underordnade naturen för en kväll.

Provstationen_modProvstationens fasad lystes upp av vattenblänk som om de kom från dammen nedanför.

Hus1Disponentsvillan fylldes med klätterväxter över hela fasaden. Lite förgyllt kunde den ses från hela dalen.

Olidan, ett kapitel för sig
Olidan är mäktig med sina hundra meter långa granitfasad. Utmaningen var att få en pampig bild från håll samtidigt som upplevelsen skulle ännas levande och berikande även från mycket när håll då promenaden löpte direkt längs framsidan på byggnaden.

Olidan på hållOlidan från håll speglr sig i sjönv där vatten kommer ut från turbinerna.

Olidan näraHär Olidestationen riktigt nära, vi kunde skönja granitens levande yta i ljuset.

Hjortarna
Kanske var hjortarna årets höjdpunkt, i alla fall tyckte jag det. De kom och gick lite som de ville, alla såg dem inte men de flesta såg någon av dem, ett fåtal såg båda.

Hjort 2Den lite försiktiga hjorten kom fram ibland granarna, syntes en stund för att sedan åter försvinna och ersättas av granskog. TAnken var att den skulle finnas mystik i skogen, det var inte en självklarhet att man fick se dem, endast den som har tålamor och ro fick se de skygga djuren.

h_DSC_2272

Även denna hjort dök upp ibland, kanske än mer sällan än den andra. Det gick ett sus bland folk när den kom fram, “Åh, såg du hjorten”, “ja, jag såg en där uppe färrut?” “Därupp finns ingen hjort…” Jag hörde två dividera om huruvida det var en eller två hjortar, de var inte säkra, var det samma hjort eller två olika?

Stålkonstruktuioner mitt bland de levande träden
Stålkonstruktioner har alltid fascinerat mig. De har byggts för att hålla i tåliga material med ordentligt hantverk bakom; stål och nitar. Att få visa upp dem och ge dem uppmärksamhet ger också byggaren och kontruktören erkännande. De byggdes för att hålla och de står kvar trots att de inte längre används, som att de kommer vara för evigt.

StålkonstruktionEtt fackverkstorn i stål som inte längre används göms bland de knoppande träden.

KranenEn bockkran som tillverkades enkom för att fira ner turbinerna till Olidestationen används inte längre men står kvar på berget, lite skymd av träd.

Stolta träd
Vi lät fem björkar avsluta vår ljuspromenad. I fem olika kulörer ungefär lika mättade med färg står de stolta i natten.

Stolta björkar
Fem kulörta björkar i natten.

Blå natten
Tokay Designs ljussaga under Blå natten började på Innovatum för sex år sen med smedja, träd, maschaller, miljöljus, ånglok och kafé, fortsatte kommande år med linbanan och varierande promenader i Trollhättans sluss och fallområde; Kärlekens stig, 1800 års slussled och i år vägen ner mot Olidestationen och upp mot Insikten. Det är en utmaning att variera sig, låta träd, natur, konstruktioner och byggnader bidra till en berikad upplevelse åt besökaren som ger sig ut i natten för att få till sig årets ljuspromenad.

I år låg fokus på “organiskt” och “befolka”. Med organiska mönster på byggnader och hjortar som ibland dök upp i skogen på andra sidan älven fick vi i år till en vacker, spännande och delvis mystisk blå natt.

Alla foton är tagna av Otto Vilhelmsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 4, 2018 by in Ljus, Uncategorized and tagged , , , , , , , .
%d bloggers like this: